in ,

Tips voor de doe-het-zelf tuinierder

Voor de doe-het-zelf tuinierder zijn er veel handige tips en trucs om het tuinwerk iets gemakkelijker te maken. Als je last hebt van slakken die al je planten aanvreten, kun je naar het tuincentrum gaan voor dure slakkenkorrels. Maar je kunt er ook heel simpel zelf iets aan doen met materiaal dat je misschien zelfs wel in of rond het huis hebt liggen. Zo zijn er voor de meeste veelvoorkomende problemen wel huis-tuin-en-keuken oplossingen te vinden. Hieronder volgen een paar tips die je hopelijk flink wat tijd en moeite zullen besparen!

Bestrijd de slakkeninvasie

Het afweren van slakken lijkt soms een onmogelijke taak. Iedere nacht lijken er weer tientallen nieuwe slakken bij te komen, en ze blijven maar dooreten. Het gebruik van slakkenkorrels is de meest voor de hand liggende methode. Maar dit zijn vaak chemische stoffen die je misschien liever niet in je moestuin strooit. Veel gemakkelijker is om een plastic bakje tussen je planten in te graven. Giet hier vervolgens een klein laagje bier in. Slakken zijn dol op bier, en ze zullen allemaal in het bakje kruipen.

Doe-het-zelf druppelirrigatie

Om je planten makkelijk en snel te bewateren gebruiken serieuze kwekers een irrigatiesysteem. Deze kunnen echter vrij prijzig uitvallen, en daarom is het voor amateurtuiniers vaak geen optie. Maar als je een tuinslang over hebt kun je daar heel simpel je eigen druppelirrigatiesysteem van maken! Zorg dat je het open uiteinde van de slang goed dicht maakt, zodat er echt geen water kan lekken. Sla vervolgens met een spijker om de paar centimeter een gat in de slang. Sluit je zelfgemaakte irrigatie aan op je kraan, leg hem langs je planten, en voila! Je kunt nu moeiteloos je planten direct bewateren, zonder water te verspillen op plekken waar het niet nodig is.

Wat denk je?

pennen

Pennen bedrukken: de do’s en don’ts

pannen

De beste pannen in huis halen!