in ,

Steeds meer drones voor hobby doeleinden. Welke vergunning heb je nodig?

drone in de lucht

Het gebruik van drones voor hobby doeleinden is de laatste jaren flink toegenomen. Dit is niet zonder risico, daar een drone het overige vliegverkeer kan hinderen. Daarbij kan een drone met camera de privacy van omwonenden aantasten. Vanuit de lucht kan immers in iedere tuin rondom je eigen woning gekeken worden! Reden genoeg om je te verdiepen in de geldende wet- en regelgeving. Let hierbij ook op de eventuele verplichte vergunning voor het gebruik van de drone.

Verplichte vergunning bij hobbymatig gebruik drone

Wanneer je een drone slechts gebruikt voor hobbymatige doeleinden, dan val je onder de regeling die geldt voor modelvliegtuigen. Dit betekent dat je geen vergunning nodig hebt, mits de drone een gewicht van maximaal 25 kilogram heeft. Kies je voor een zwaardere drone? In dat geval is een vergunning wel noodzakelijk. Houd er rekening mee, dat je met een drone in geen geval in gecontroleerde luchtruimen mag vliegen. Denk hierbij aan het gebied rondom een luchthaven. Ook boven een havengebied en bijvoorbeeld spoorwegen is het niet toegestaan om met je drone te vliegen. Datzelfde geldt voor het gebied boven bruggen, grote bouwwerken en industriegebieden.

Gebruik van drone als bedrijf

Waar het aanvragen van een vergunning voor een hobbymatig gebruik van je drone niet verplicht is, geldt dat wel voor een bedrijfsmatig gebruik. In dat geval moet je een ontheffing hebben om de drone te mogen gebruiken. Die ontheffingen zijn er in verschillende soorten. Het is afhankelijk van het beoogde doel van de vlucht met de drone, welke van deze ontheffingen op jou van toepassing is.

Zoek uit waar je mag vliegen met de drone

Kortom, een vergunning is bij een hobbymatig gebruik van een drone niet verplicht. Er gelden echter wel andere regels, waarvan het verbod op het vliegen in een gecontroleerde luchtruimte een voorbeeld is. Ook mag je andermans privacy niet aantasten tijdens het gebruik van de drone. Vliegen in een woonwijk is zodoende verboden. Op de website van de politie vind je een overzicht van de plekken waar je wel en niet mag vliegen met een drone. Houd er bijvoorbeeld ook rekening mee, dat je de drone altijd moet kunnen zien.

Wat denk je?

555 points
Upvote Downvote
gietvloer

Een gietvloer in de badkamer

Wat is 3D printen? Alles wat je moet weten