Wie denkt dat een 3D printer enkel nog door bedrijven gebruikt wordt, heeft het mis. Ook steeds meer particulieren schaffen een 3D printer aan. Het biedt je de mogelijkheid om zelf een gebaksbordje te ontwerpen voor je verjaardag, om je eigen speelgoed te ontwikkelen, enzovoorts. In dit artikel lees je meer over de particuliere toepassingen van 3D printen en hetgeen je hiervoor nodig hebt.
Aan de slag met 3D printen als particulier
Een 3D printer bouwt een object laagje voor laagje op. Het voordeel hiervan is dat je in geen geval materialen overhoudt. Vergelijk het gebruik van een 3D printer eens met het zagen van een rondje uit een groter stuk hout. Bij 3D printen wordt het vooraf ontworpen rondje laag voor laag opgebouwd, zodat deze naadloos aansluit op je wensen. Zou je het rondje zelf zagen, dan is de kans groot dat een deel van het hout overblijft. Dit is zonde en kost onnodig veel!
Benodigdheden om 3D te kunnen printen
In de basis valt een 3D printer te vergelijken met een reguliere printer, welke je gebruikt voor het uitdraaien van documenten. Naast de printer zelf heb je voor 3D printen een cartridge nodig, wat in het geval van een 3D printer ook wel filament genoemd wordt. Het is afhankelijk van de kwaliteit van het filament, hoe goed de 3D printer presteert. Denk aan de precisie waarmee het apparaat print, de snelheid waarmee dit gebeurt, enzovoorts. Een derde element wat je nodig hebt om 3D te kunnen printen, is de software. Deze installeer je op je computer en gebruik je om ontwerpen te modelleren.
Gemiddelde prijs van een 3D printer
De kosten van een gemiddelde 3D printer liggen tussen de 150 en 250 euro. Onder meer de Creality Ender 3 is een kwalitatief goede 3D printer, welke zeer geschikt is voor het gebruik thuis. Bij het vanuit huis gebruiken van een 3D printer speelt snelheid vaak een minder grote rol. Belangrijker is het dat de software welke bij de printer geleverd wordt goed te begrijpen is. Evenals dat het apparaat niet te veel lawaai mag maken.