Hoe belangrijk het is dat je de juiste fietskleding draagt tijdens het fietsen mag niet onderschat worden. Het is aan te raden om een thermisch shirt te dragen, omdat dit gemaakt is van kunststofvezels die bekend staan om weinig vocht vast te houden. Met een katoenen T-shirt heb je veel meer kans op een nat en bezweet lichaam. Ook aan fietsbroeken worden nogal wat eisen gesteld.
Eisen voor fietsbroeken
Typisch voor fietsbroeken is het zeemvel dat erin ligt om zadelpijn te voorkomen. Over het algemeen wordt aangeraden om een fietsbroek met bretels te kopen, omdat deze niet zo makkelijk afzakt. Fietsbroeken kan men kopen in allerlei lengtes en uitvoeringen. Zo zijn er exemplaren met korte, halflange en lange pijpen. Heel handig zijn losse beenstukken, die men ’s ochtends als het wat kouder is kan dragen. En als het ’s middags warmer wordt, zijn deze beenstukken gemakkelijk te verwijderen. Let er ook op dat er niet te veel naden in de stof aanwezig zijn.
De gebruikte materialen
Als je een fietsbroek wilt kopen, zul je zien dat er veel verschillende soorten te koop zijn. Er worden nogal wat eisen gesteld aan de materialen waarvan fietskleding wordt gemaakt. Bekende materialen zijn bijvoorbeeld Lycra en Goretex. Lycra is een zeer licht en synthetisch materiaal, dat een goede pasvorm behoudt. Goretex is een stof die de regen tegenhoudt, maar anderzijds wel transpiratie naar buiten afvoert. Het is dus een ademende stof, die toch waterdicht is. Een fietsbroek aanschaffen is niet goedkoop, maar een kwalitatieve fietsbroek zal dan ook jarenlang meegaan.