Of je het nou gebruikt voor korte ritjes door de stad, of er juist kilometers mee maakt door natuurgebieden: verzeker je fiets altijd tegen diefstal. Daarnaast kan je fiets vallen of je botst met een andere weggebruiker waardoor jouw favoriete tweewieler beschadigd raakt. De kosten om dit te laten repareren kunnen behoorlijk hoog oplopen. Neem dus het zekere voor het onzekere met een fietsverzekering.
Aankoopbedrag terug bij diefstal
Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit wordt er in Nederland dagelijks 264 keer aangifte gedaan van fietsdiefstal. Dit zijn alleen de geregistreerde aantallen, het daadwerkelijke nummer ligt hoger omdat niet altijd iedereen aangifte doet. Reden genoeg dus om je fiets te verzekeren tegen diefstal. De verzekeraar stelt in dit geval wel een aantal eisen, zoals het gebruik van een slot met een ART-keurmerk. Dit zijn de beste en meest stevige sloten die dieven niet zomaar open kunnen breken. Zo draag je een steentje bij aan het tegengaan van fietsendiefstal. Vergeet in dit geval dan niet om je tweewieler op slot te zetten. Maak het bij voorkeur met een hangslot vast aan een fietsbeugel, een lantaarnpaal of een stevig rek. Is je fiets toch gestolen? Dan krijg je van de verzekering het aankoopbedrag terug. Voorwaarde is wel dat de fiets niet ouder is dan drie jaar.
Soorten schade
Bij schade aan de fiets denkt men al snel dat dit komt door een ongeluk. Maar er zijn nog veel meer factoren die een beschadiging kunnen veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vandalisme, waardoor je na een dag werken je je fiets ineens aantreft met een wiel minder, kapot licht of een bekrast frame. Verzekering tegen deze schade valt ook onder je fietsverzekering. Kijk wel altijd goed naar de voorwaarden in de polis. In sommige gevallen is er een eigen risico verbonden aan de reparatie van je fiets. Of er eigen risico is en de hoogte van het bedrag hangt af van welke fiets je hebt en wat er precies beschadigd is.
Premie en uitbreiding polis
Bij een zorgverzekering staat het vast dat je maandelijks je premie betaalt. Echter bepaal je bij een fietsverzekering zelf wanneer je dit bedrag betaalt. Je kunt in dit geval kiezen tussen een maandelijkse of een jaarlijkse premie. Dat is wel zo handig wanneer je een maandje wat krapper bij kas zit. Ook wat betreft je polis van je fietsverzekering heb je zelf de regie. Is alleen verzekerd zijn tegen diefstal en schade niet voldoende? Dan is het ook nog eens mogelijk om je fiets te verzekeren voor verhaalsrechtsbijstand en pechhulp. Bij verhaalsrechtsbijstand zorgt de verzekeraar dat de andere partij de schade moet vergoeden wanneer jij zelf niet de verantwoordelijke bent. Dankzij de pechhulp krijg je hulp onderweg. Bijvoorbeeld wanneer je band lek is, of je ketting niet meer op de goede plek zit. Kan de reparatie niet ter plekke worden uitgevoerd? Dan stuurt de verzekering iemand die jou en de fiets naar een tweewielerspecialist brengt.