in

4 tips voor het onderhouden van je cv-ketel

4 tips voor het onderhouden van je cv-ketel

Minder kans op storingen, meer energie besparen en een langere levensduur. Periodiek onderhoud van je cv-ketel kent vele voordelen. Ook draagt het bij aan de veiligheid van je woning. Verouderde en verwaarloosde cv-ketels kunnen namelijk brand veroorzaken en koolmonoxide uitstoten. Gelukkig is dit onheil met onderhoud te voorkomen. Benieuwd hoe je je cv-ketel het beste kunt onderhouden? In dit artikel vind je 4 tips.

1. Een servicemonteur laten komen

Hoewel het inschakelen van een monteur geld kost, betaalt professioneel cv onderhoud zichzelf snel terug. Een goede afstelling van je cv-ketel zorgt er namelijk voor dat je energierekening omlaag gaat. Ook gaat een goed onderhouden ketel langer mee. Een doorsnee cv-ketel kost al gauw duizend euro, dus het is wel zo prettig als deze minimaal 12 tot 15 jaar meegaat. Je kunt een erkend installateur eenmalig inschakelen voor onderhoud, maar ook een onderhoudscontract afsluiten. Van plan een nieuwe cv-ketel te kopen? Neem de garantievoorwaarden goed door. Hierin kan een verplichting tot inspectie of onderhoud door een erkend installateur zijn opgenomen.

2. Waterdruk in de gaten houden

Als het op het onderhoud van de cv-ketel aankomt is er eigenlijk maar weinig wat je zelf kunt doen. Wel is het mogelijk om de waterdruk in de gaten te houden. Zo kun je bij een te lage waterdruk zelf de cv-installatie bijvullen tot de druk komt te liggen tussen de 1.5 en 2.0 bar. Laat de manometer een druk van 0.0 zien? Dan is de kans groot dat de cv-ketel lek is, waardoor de druk is weggevallen.

Ook het ontluchten van radiatoren draagt bij aan een optimale werking van je cv-ketel. Dit is een vrij simpele klus waar je enkel een radiatorsleutel voor nodig hebt. Begin als je gaat ontluchten altijd bij de radiator die het verst van de cv-ketel afstaat en werk vervolgens je weg omhoog. Pak voordat je begint met ontluchten een emmer en handdoeken. Door de druk kan er water uit de radiator spuiten.

3. Zelf het verwarmingssysteem afstellen

Ook het afstellen van het verwarmingssysteem is iets wat je eigenhandig kunt doen. Je vermindert hiermee het energieverbruik en voorkomt verkalking. De meeste cv-ketels werken optimaal bij een warmte van tussen de 65 en 75 graden. Laat de temperatuur nooit onder de 60 graden zakken om legionella te voorkomen. Houd er wel rekening mee dat een lagere temperatuur ervoor kan zorgen dat het langer duurt voordat je woning opwarmt. Heeft je cv-ketel een eco-stand of een slimme stand? Zet deze dan aan om energie te besparen.

4. Cv-ketel afnemen met water

Aan een cv-ketel valt weinig schoon te maken; er is namelijk een monteur nodig voor het reinigen van de binnenkant. Wel is het raadzaam om de mantel van de cv-ketel regelmatig af te nemen met een vochtige doek. Hiermee voorkom je dat stof in de cv-ketel gaat zitten. Je kunt hier wat allesreiniger voor gebruiken, maar ook schoon water is prima. Daarnaast helpt het om af en toe een borsteltje over de radiatoren te halen. Hiermee bevorder je de luchtcirculatie in de woning, waardoor warmte beter verspreid kan worden.

Wat denk je?

bidon

3 sportieve relatiegeschenken

Tips voor het hardlopen

Tips voor het hardlopen