Het is natuurlijk erg vervelend als je een auto-ongeluk krijgt, vooral als je bijvoorbeeld met de auto van de baas rondrijdt. Auto-ongelukken komen helaas iedere dag voor, zelfs een ongeluk met de auto tijdens werktijd. Vanzelfsprekend hoopt iedereen altijd dat het hem of haar niet zelf overkomt. Het is niet zozeer de materiële schade die er toe doet. Verkeersongevallen kunnen ernstige letselschade veroorzaken en dat kan weer leiden tot complexe juridische situaties en financiële verantwoordelijkheid. In dit artikel bespreken we de juridische gevolgen van auto-ongelukken op het werk en de bescherming die bedrijven kunnen hebben.
Aansprakelijkheid
Wanneer een werknemer betrokken raakt bij een auto-ongeluk tijdens werktijd, is het natuurlijk de vraag wie er nu aansprakelijk is. Zelfs als de werknemer het ongeluk veroorzaakt, kan de werkgever in sommige situaties toch aansprakelijk worden gesteld. Het komt zelfs voor als de werknemer roekeloos heeft gehandeld of onder invloed was van drugs of alcohol. In dergelijke gevallen zal de werkgever echter moeten bewijzen dat de werknemer nalatig was in zijn of haar handelen. Weet wel dat de werkgever niet verantwoordelijk is als hij zijn zorgplicht heeft vervuld of als de schade niet het gevolg is van het ongeval tijdens het werk. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de werknemer opzettelijk of roekeloos heeft gehandeld. Het kan ook zijn dat een derde partij verantwoordelijk is voor het ongeval.
Aansprakelijkheidsverzekering en bescherming
Bedrijven moeten een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten om zichzelf te beschermen tegen de financiële gevolgen van auto-ongelukken op het werk. Deze verzekering dekt de schade die voortvloeit uit ongevallen waarbij werknemers betrokken zijn tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om voor dit soort situaties een passende verzekering af te sluiten, zoals een Schadeverzekering inzittenden (SVI). Er kan namelijk letselschade ontstaan en dat kan hoog in de kosten lopen. Het is altijd slim om je te laten adviseren door een ULA letselschadeadviseur.
Werknemersaansprakelijkheid en schadevergoeding
In sommige gevallen kan een werknemer zelf aansprakelijk worden gesteld voor schade die is ontstaan door een auto-ongeluk tijdens werktijd. Dit gebeurt wanneer de werknemer roekeloos handelt of het ongeval opzettelijk veroorzaakt. In dergelijke situaties kan de werkgever de kosten verhalen op de werknemer, maar hiervoor heb je als werkgever bewijs nodig dat de werknemer nalatig was.
Verplichting voor de werknemer
Bij een verkeersongeval tijdens werktijd moet de werknemer dit direct aan de werkgever melden. Artikel 9 van de Arbowet vereist vervolgens dat de werkgever de Arbeidsinspectie inschakelt. Dit geldt ook voor verkeersongevallen op het bedrijfsterrein, ongevallen tijdens het laden en lossen, en incidenten bij of door wegwerkzaamheden. Niet voldoen aan deze meldingsplicht kan leiden tot een boete van maximaal 4.500 euro.
Preventie van auto-ongelukken op het werk
Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers zich bewust zijn van de gevaren van autorijden en hen informeren over veilig rijgedrag, evenals bedrijfsvoertuigen goed onderhouden en voorzien van technologische snufjes zoals handsfree bellen om afleiding te minimaliseren. Er zijn dus altijd juridische gevolgen verbonden als er een auto ongeval gebeurt op het werk. Het kan zijn dat de werknemer zelf aansprakelijk wordt gesteld, maar bedrijven moeten daarvoor wel bewijs verzamelen en kunnen aantonen dat zij roekeloos hebben gehandeld. Het is slim om een verzekering af te sluiten om jezelf zoveel mogelijk in te dekken als werkgever.