in ,

Wat is Lipoedeem en hoe werkt een behandeling?

Wat is Lipoedeem en hoe werkt een behandeling

Lipoedeem is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door abnormale vetverdeling en zwelling, meestal in de benen, billen, heupen en soms ook de armen. Het wordt vaak verward met obesitas, maar lipoedeem is een aparte aandoening die wordt veroorzaakt door een stoornis in het vetweefsel, waarbij vetcellen abnormaal groeien en niet goed worden afgevoerd. Dit leidt tot een ongelijke verdeling van vet en ophoping van vetweefsel, wat kan resulteren in pijnlijke zwellingen en een verstoord lichaamsbeeld.

Hoe werkt lipoedeem?

Hoewel de exacte oorzaak van lipoedeem niet volledig begrepen is, wordt aangenomen dat genetische en hormonale factoren een rol spelen bij de ontwikkeling ervan. Lipoedeem treft voornamelijk vrouwen en kan verergeren tijdens hormonale veranderingen, zoals tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze. Het wordt ook geassocieerd met een verstoord lymfatisch systeem, wat kan leiden tot vochtophoping en ontstekingen.

Behandelingen van lipoedeem

Hoewel er geen genezing is voor lipoedeem, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren. Conservatieve behandelingen omvatten compressietherapie, lymfedrainage, oefentherapie en dieetveranderingen. Deze benaderingen kunnen helpen bij het verminderen van zwelling, pijn en het bevorderen van een gezond gewicht.

In gevallen waarin conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan liposuctie een optie zijn. Liposuctie voor lipoedeem richt zich op het verwijderen van overtollig vetweefsel om de omvang van de getroffen gebieden te verminderen en de symptomen te verlichten. Deze chirurgische ingreep wordt uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg en kan aanzienlijke verbeteringen bieden in de vorm van het lichaam en de kwaliteit van leven van de patiënt.

Het is belangrijk om met een gekwalificeerde arts te overleggen om de meest geschikte behandelingsopties te bespreken, rekening houdend met de ernst van de aandoening, individuele symptomen en medische geschiedenis. Met de juiste behandeling en ondersteuning kunnen mensen met lipoedeem hun symptomen effectief beheren en een actief en bevredigend leven leiden.

Bron: nationaal huidcentrum

Wat denk je?

Juridische gevolgen van auto-ongevallen op het werk en bescherming voor bedrijven

Juridische gevolgen van auto-ongevallen op het werk en bescherming voor bedrijven

Effectieve trampoline oefeningen voor gewichtsverlies

Effectieve trampoline oefeningen voor gewichtsverlies