in , ,

De zomertrend van 2021: Elektrisch varen: de voor- en nadelen

Elektrisch varen

Het gebruik van een elektrisch aangedreven boot is aan een sterke opmars bezig. Niet voor niets ziet men elektrisch varen als een zomertrend van 2021! Wat maakt de elektrische boot zo populair ten opzichte van bijvoorbeeld een boot met benzinemotor? Duurzamer dan de elektrische aangedreven boot is een variant met zeil. Nadeel hiervan is dat je enige vaardigheid moet hebben in het zeilen. 

Voordelen van een elektrische boot 

Elektrisch varen biedt onder meer als voordeel dat de motor nauwelijks geluid maakt. Vergelijk het met een elektrische auto! Niet alleen is dit voor jezelf prettiger, ook stoor je de natuur hierdoor veel minder. Datzelfde geldt voor de verminderde uitstoot bij elektrische varen. Hoewel de productie van een elektrische motor het milieu belast, is dat bij het gebruik hiervan niet het geval. Daar waar er bij een op benzine aangedreven motor veel schadelijke gassen vrijkomen. Het aantal trillingen dat vrijkomt bij het gebruik van een elektrische boot is minder dan bij een boot met benzinemotor. 

Nadelen van elektrisch varen in de zomer 

Zitten er slechts voordelen aan het gebruik van een elektrische boot? Nee, elektrisch varen kent ook nadelen. Zo is je actieradius beperkt bij een elektrisch aangedreven motor. Daar komt bij dat het opladen van de accu veel meer tijd kost, dan het vullen van de tank bij een benzinemotor. Aanvullend op dit nadeel, beschikt lang niet iedere haven of aanlegsteiger over een oplaadpunt voor de elektrische motor. Een elektrisch aangedreven motor is voornamelijk interessant op rustig water. Bij tegenwind of ruige wateren biedt de elektrische boot je minder power. Het is hierdoor lastiger om vooruit te komen. 

Elektrisch varen in je eigen of gehuurde boot 

Ook niet onbelangrijk: de kosten van elektrisch varen. Op dit moment is een elektrisch aangedreven boot aanzienlijk duurder in de aanschaf dan een boot welke op benzine vaart. Het maakt dat het kopen van een elektrische boot momenteel door slechts een kleine groep overwogen wordt. Goed alternatief voor de zomer van 2021 is het huren van een elektrisch aangedreven boot. Het biedt je direct de mogelijkheid om te kijken of elektrisch varen wat voor jou is.

Wat denk je?

Video deurbel

Wie staat er nou weer voor de deur? De voordelen van een video deurbel

Yoga

Ben jij in balans? Waarom steeds meer Nederlanders aan yoga doen