in

Zo maak je de tuin winterproof!

tuinhaard

Buiten begint het steeds kouder te worden en ook de dagen worden korter. Mensen zijn massaal naar binnen gegaan om de warmte op te zoeken. Toch wacht voor veel van hen nog een klus: het winterproof maken van de tuin! Waarop moet je letten, als je de tuin winterproof wilt maken? Mogelijk wil je er met kleine aanpassingen voor zorgen, dat je ook in de winter van de tuin kunt genieten! Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van een veranda of soortgelijke overkapping met een terrashaard. Een terrashaard biedt vaak voldoende warmte om ook in het najaar of de winter van een kop koffie te kunnen genieten buiten. In dit artikel helpen we je op weg bij het winterproof maken van de tuin.

Begin tijdig met het snoeien van struiken en bomen

Onderdeel van het winterproof maken van de tuin is het snoeien van bomen en struiken. Op internet vind je vaak veel informatie over het onderhoud wat aan de verschillende soorten groen moet worden uitgevoerd in het najaar. Het is belangrijk niet te lang te wachten met de snoeiwerkzaamheden. Je wilt voorkomen dat het groen bijvoorbeeld door nachtvorst beschadigd raakt. Het voordeel van het snoeien van bomen en struiken in het najaar, is dat deze in het voorjaar sneller uit zullen komen.

Tip: mogelijk merk je bij het snoeien van het groen in de tuin, dat er weinig wintergroene planten en struiken meer zijn. Een goede reden om in het voorjaar nieuwe struiken te poten, die ook in de winter nog groene bladeren dragen. Zo is de tuin ook in de winter mooi! Een voorbeeld van een fraaie wintergroene plant is de hulst. Je kent de takjes hiervan vast en zeker uit de kerststukjes.

Bescherm je planten en struiken tegen vorst

Vorst kan een plant of struik ernstig aantasten. Het is daarom belangrijk om de meest kwetsbare struiken te beschermen. Dit doe je bijvoorbeeld door ze tijdelijk in potten te zetten en deze potten vervolgens naar binnen te verplaatsen. Zet ze in de schuur, zodat ze nog wel enig daglicht hebben. Het zal niet altijd mogelijk zijn om de verschillende planten en struiken naar binnen te halen. Je lost het op door het groen in te pakken met speciaal plastic. Het voordeel van plastic is dat de plant nog enig licht krijgt. Het gebruik van een kleed wordt om deze reden afgeraden. Een alternatief is het gebruik van glazen platen.

Geniet ook in de winter met een sauna of jacuzzi

Eerder las je al dat je de tuin anders in kunt richten, om er ook in de winter van te kunnen genieten. Naast de combinatie van een veranda en een terrashaard kan ook het gebruik van een buitensauna of een jacuzzi een goed idee zijn. De warmte van zowel de sauna als de jacuzzi zullen heel uitnodigend werken in het najaar. Na een wandeling door de sneeuw plof je neer in de warme sauna. Niet alleen lekker om op te warmen, maar ook nog eens heel gezond! De sauna helpt je immuunsysteem te versterken, doordat het de productie van witte bloedcellen verhoogt.

Wat denk je?

Kerstdiner trends 2021

Kerstdiner trends 2021: lekker én verrassend